Ambachte gesmede cijfers op boerderij

Gepubliceerd op 31 maart 2024 om 15:07

1898, dat is het oorspronkelijke bouwjaar van deze boerderij. Het jaar dat koningin Wilhelmina werd gehuldigd en Nederland volop in de industriële revolutie zat. Ambachtelijke werkplaatsen werden langzaamaan vervangen door fabrieken waardoor de ambachtelijke arbeidskrachten in de industrie verdwenen.


Echter, een aantal kleine smederijen bleven overeind en gingen zich meer richten op producten die niet makkelijk seriematig te maken waren zoals sierhekwerken en ornamenten voor kerken.
Dit werd vervolgens generatie op generatie doorgegeven, waardoor er vandaag de dag nog steeds smederijen bestaan die de oude ambacht uitvoeren.
Maar nu even terug naar deze specifieke boerderij. In 1898 gebouwd  in traditionele Brabantse stijl. Voor de verankering van de houten spanten werden destijds de ankers in de smederij gesmeed. En vaak werd er dan het jaartal op gesmeed. Zo ook op deze boerderij.
Toen brak de oorlog uit en werd er een felle strijd werd gevoerd in de regio. Tijdens een van die gevechten moest ook de gevel van deze boerderij aan geloven.
Na de oorlog werd alles weer hersteld, maar zonder de kenmerkende cijfers 1898.
De huidige eigenaar van de boerderij heeft altijd in zijn hoofd gehad om ooit weer eens deze cijfers terug te plaatsen op de gevel, om de boerderij zijn oorspronkelijke karakter weer terug te geven.
Dus zijn we aan de slag gegaan om de gevel weer in oude glorie te herstellen.

Eerst bepalen we de hoogte en de vorm van de cijfers, waarna we een schets maken op papier. We proberen hierbij zoveel mogelijk rekening te houden met de verhoudingen van de boerderij.
Als we hier tevreden mee zijn tekenen we de cijfers met krijt uit op de vloer, zodat we een referentie hebben tijdens het smeden.
We maken in dit geval gebruik van vierkant staf 20mm constructiestaal (ST37). Zorgvuldig word het stuk ijzer om de 10 tot 15 centimeter verwarmd in een traditioneel kolenvuur, om er vervolgens met de hamer en aambeeld de punten aan te smeden en rondingen op aan te brengen. Iedere keer word er gecheckt of de vormen overeenkomen met de schets.
Als bevestiging worden er per cijfer twee stukken strip omheen gevormd waarin een draadeind geschroefd kan worden, die vervolgens verlijmd wordt in de muur. Dit geeft ook de optische illusie dat het originele ankers zijn.
Al met al een superleuke klus en het resultaat is prachtig.

Mocht je ook een klus hebben, waarbij er een stukje ambachtelijk werk vereist is, stuur dan een berichtje. We kijken dan samen naar de mogelijkheden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.